1949
58 ‘cents’ per uur verdiende Hein Tol als plaatwerker bij de Nederlandse Dok Maatschappij in Amsterdam. Met allerlei vakdiploma’s op zak, vertrok Tol net na de oorlog met eervol ontslag uit Amsterdam om in ‘zijn’ Volendam een eigen bedrijf te beginnen: Plaatwerkindustrie Tol. Het nieuwe bedrijf gaat plaatwerk voor vissersschepen maken.
De jaren '50
Hein Tol besloot in 1954 een stuk grond te kopen op het eerste industrieterrein dat Volendam rijk was: het ‘Slobbeland’. Het bedrijfje verhuisde erheen samen met het eerste personeelslid: Jaap Smit ‘Jut’. Voor Hein betekende deze verhuizing de overgang van smid naar fabrikant van schoolmeubilair.
De jaren '60
Plaatwerkindustrie Tol stapte min of meer toevallig over naar een andere branche: de bouw. Woningen en flats werden hoog tempo uit de grond gestampt. Daardoor ontstond er een grote vraag naar metalen hekwerken.
De jaren '70
De keuze wordt gemaakt om voortaan te richten op hoogwaardige maatwerk plaatwerken. Koninklijke Shell, de Gasunie, Honeywell en diverse overheden weten Tol in deze tijd al te vinden voor puur maatwerk. In 1977 betrekt het bedrijf een nieuwe vestiging op het industrieterrein Broekgouw.
De jaren '80
In 1984 wordt Slobbeland verkocht en alle activiteiten gecentraliseerd op het ultramoderne pand in het Broekgouw, waar inmiddels zo’n 60 mensen werken. In 1986 treedt Hein Tol terug en worden zijn aandelen overgenomen door zijn zoons Jan en Nico. Het is de tijd waarin grote projecten realiseert voor onder andere RTL4, Joop van den Ende en John de Mol.
De jaren '90
Plaatwerkindustrie Tol trekt veelvuldig op met SONY Nederland om de vraag vanuit televisiezenders te kunnen blijven beantwoorden. Ondertussen kwam er met Schiphol een belangrijk paradepaardje bij. Het gevolg: ook in de Vietnamese hoofdstad Ho Chi Minh plaatst Tol uiteindelijk een ‘air traffic control centre’ op het vliegveld.
De jaren 2000
Johan Kwakman, Franklin Tol, Johan Tol en Cor Kwakman nemen het bedrijf over waardoor het geen familiebedrijf meer is. Plaatwerkindustrie Tol B.V. werd in de volksmond al Tol Plaatwerk genoemd, waardoor de nieuwe eigenaren uiteindelijk besluiten deze naam definitief aan te nemen.
De jaren '20
Tol is volop in beweging. Er wordt veel geïnvesteerd in automatisering en verhoging van de kwaliteit van onze producten. Alles gericht op gezonde toekomst en continuïteit van ons bedrijf en de leveringszekerheid naar onze opdrachtgevers.